torsdag 12 november 2009

Bondbröd!!!


Du känner igen typen från restauranger nere i Europa, där man alltid serverar bröd till maten.Ett vitt luftigt och lite salt bröd med knaprig skorpa.
Fick lust att baka detta goda bröd och vill dela med mig receptet så du oxå kan baka och njuta an nybakad macka med smör och ost!!!!
Mumsfillibabba!!
Ingredienser:
35g jäst
1 msk grovt salt
6 dl vatten
17 dl vetemjöl
1 msk olivolja (till plåten)


  • Gör såhär:
    Värm vattnet till 37 grader, slå lite av det över den smulade jästen och rör tills den har löst upp sig.

  • Blanda resten av degspadet och saltet och därefter mjölet lite i taget. Arbeta i maskin 5-7 min. Degen ska vara ganska lös då blir brödet luftigt.

  • Låt jäsa under duk dragfritt och i rumstempratur i 2 timmar.

  • Smörj en plåt med olivolja, förvärm ugnen till 250 grader.

  • Slå ut degen på ett mjölat bord, strö över lite mjöl och dela i två delar.Forma till limpor och lägg på plåten. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

  • Sätt in en skål med lite vatten i botten av ugnen(för att bilda ånga). Grädda i 15-20 minuter på näst nedersta falsten tills brödet fått en brun skorpa. Ta ut vattenskålen och sänk teperaturen till 180 grader. Grädda yttligare ca 30 minuter.Låt brödet svalna på galler utan bakduk...

  • SERVERA, OCH NJUT! :)






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar